Maansverduistering 21-01-2019Maansverduistering 21-01-2019

Bloedrode maan boven Nieuwerkerk

NIEUWERKERK – Onze huisfotograaf heeft vanochtend zijn wekker gezet om de bloedrode maan aan de hemel boven Nieuwerkerk te zien. Er was namelijk een totale maansverduistering.

Rond 03:35 uur konden de eerste veranderingen in het maanlicht worden waargenomen. De ‘echte’ verduistering begon pas rond 5:43 uur en duurde iets meer dan een uur. Het hoogtepunt lag iets na zessen. Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor. Maar die van vandaag was volledig en ook nog eens helemaal te zien in Nederland. Wie hem heeft gemist, moet tot 7 september 2025 wachten voor de eerstvolgende volledige eclips in Nederland.

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst licht van de zon. Er is sprake van een maansverduistering wanneer aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan.  Omdat rood licht het best wordt afgebogen, kleur de maan tijdens een verduistering rood. Vanwege deze kleur wordt ook gesproken over een ‘bloedmaan’.