Burgemeester Gerard RabelinkBurgemeester Gerard Rabelink (foto: S. Neele)

Burgemeester Gerard Rabelink: “Ik zou u graag allemaal persoonlijk een hart onder de riem willen steken!”

ZIERIKZEE – Via een videoboodschap richt burgemeester Gerard Rabelink tot de inwoners van Schouwen-Duiveland: “Ik zou u graag allemaal persoonlijk een hart onder de riem willen steken. Maar gezien de huidige omstandigheden wil ik me graag via deze video tot u richten.”

 

Hieronder leest u de volledige tekst van zijn boodschap:

 

“Tot voor kort stonden we nog met elkaar op het sportveld, aten we een hapje in een restaurant , gingen onze kinderen naar school en konden wij gewoon naar ons werk.. Door het coronavirus is ons dagelijkse leven flink overhoop gegooid. Dat is voor iedereen wennen en zeker niet altijd makkelijk. Maar we zullen er met z’n allen het beste van moeten maken.

Hier op het gemeentehuis is het erg stil want de meeste collega’s werken thuis., Tegelijkertijd zetten zij zich vol overgave in voor de inwoners en ondernemers op Schouwen-Duiveland. Want ik zie, hoor en weet dat veel mensen en ondernemers het zwaar hebben. Veel mensen maken zich zorgen. Zorgen om hun dierbaren, om hun bedrijf, hun personeel en zelfs hun eigen bestaan. Het coronavirus raakt ons hard. Ik leef ontzettend mee met iedereen die direct of indirect door het virus getroffen is.

Ik ben enorm dankbaar voor alle mensen die zich – op welke manier dan ook – dagelijks inzetten. Of u nu in de zorg werkt of elke dag de schappen in de supermarkt vult: dank daarvoor. We kunnen simpelweg niet zonder u.

Dat geldt zeker ook voor het onderwijs. Ik heb veel respect hoe alle scholen op Schouwen-Duiveland met deze situatie omgaan en scholieren waar mogelijk op afstand les blijven geven of opvangen. Veel kinderen en jongeren hebben nu wat meer vrije tijd. Veel van hen gaan ’s middags naar buiten om te spelen. Heel begrijpelijk! Maar ook zien we dat veel jongeren in groepen samenkomen. En dat is op dit moment niet wenselijk. Dus ik vraag iedereen – jongeren maar ook hun ouders – hier verstandig mee om te gaan.

Ik snap dat iedereen elkaar wil zien maar ook jullie moeten ons helpen om corona tegen te gaan.

Veel mensen zijn bezorgd over de komst van toeristen naar onze gemeente en Zeeland. Dat is heel begrijpelijk en terecht. Ook ik deel die zorgen. Het toeristisch seizoen staat op het punt om te beginnen. En normaal gesproken ontvangen wij dan meer dan graag alle gasten op ons eiland. Maar – samen met alle Zeeuwse burgemeesters – baart de komst van toeristen ons momenteel grote zorgen. Want 1 ding is zeker: een grote toeloop zorgt voor grote problemen. Sociale contacten zijn daarbij vrijwel niet in te perken en onze medische zorg kan heel snel overvraagd worden. Wij vinden dat een nationaal vraagstuk. Alle Zeeuwse burgemeesters hebben de rijksoverheid dringend verzocht om landelijke maatregelen, richtlijnen of adviezen waarmee ongewenste toeloop van toeristen beperkt of gereguleerd kunnen worden.

(Klik op deze link voor de laatste ontwikkelingen)

We hopen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te hebben want spoed is in dit geval zeker geboden.

Zoals ik net zei, het zijn spannende en moeilijke tijden voor iedereen op Schouwen-Duiveland, maar onze ondernemers misschien nog meer. De maatregelen die afgelopen weekend genomen zijn hebben grote invloed op de economie van Schouwen-Duiveland. Op dit moment in het bijzonder op onze de horeca en recreatiesector.

Naast de landelijke maatregelen om ondernemers te ontlasten, hebben we ook lokaal een maatregelen getroffen om u tegemoet te komen en de lastendruk te verlagen. Het gaat om de mogelijkheid om gemeentelijke belastingen die te maken hebben met bedrijfspanden later te voldoen. Deze week heeft de gemeente de ondernemersvereniging hierover geïnformeerd. Verder is er een landelijke regeling voor ZZP-ers en mogen alle restaurants tijdelijk maaltijden bezorgen of af laten halen. Ik raad u aan voor alle actuele informatie op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland te kijken. Volg voor de laatste updates ook vooral de website van Zeeland Veilig.

Naast alle zorgen ben ik ook hoopvol. Ik zie veel hartverwarmende initiatieven van inwoners, organisaties en ondernemers om elkaar te steunen. Zo doen veel mensen boodschappen voor mensen die dat zelf niet kunnen en helpen ondernemers elkaar met creatieve en ludieke initiatieven. Ik ben trots op deze saamhorigheid en betrokkenheid. Ik ben trots op Schouwen-Duiveland.

Tot slot roep ik iedereen op Schouwen-Duiveland op zich zoveel mogelijk aan alle maatregelen te houden. Mijd grote groepen mensen, houd afstand tot anderen en blijf waar mogelijk binnenshuis.

Blijf rustig en houd rekening met anderen. Ook als u boodschappen gaat doen.

Samen staan we sterk!”