Website deRamp.nlWebsite deRamp.nl

DeRamp.nl: een herinnering aan slachtoffers van de Watersnood 1953

NIEUWERKERK – Bij een groeiende groep van nabestaanden, hun kinderen en andere belangstellenden, is er de behoefte om informatie in te winnen over het verleden. De namen van de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 zijn bekend, maar wie waren zij en hoe worden ze herinnerd?

De website www.deramp.nl is een plek waar de verschillende verhalen en foto’s over de slachtoffers van de ramp verzameld worden. Wanneer u klikt op een naam van een slachtoffer ziet u of er op de website een herinnering is opgetekend. Ook kunt u zelf herinneringen (tekst of foto) toevoegen.

Watersnoodmuseum

Een selectie van deze verhalen is sinds april 2009 te horen zijn in het monument ‘1835+1’ in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. De bezoeker krijgt de verhalen te horen, nadat de naam van het slachtoffer is uitgesproken. Deze interactieve installatie is een eerbetoon aan de vele slachtoffers van de watersnood.

Initiatief

1835+1 is een project van Koert Davidse, Marc Thelosen en Roel Wouters in samenwerking met Omroep Zeeland. 1835+1 is een productie van seriousFilm mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, Sandberg Instituut, Prins Bernard Cultuurfonds, Telecats , Universiteit Twente (Arjan van Hessen), VSB fonds, DRV Accountants en belastingadviseurs, Scansoft, Zeeuws Archief, Radioloo, Sjaak van Loo, en het Zeeuws documentatiecentrum.