NIEUWERKERK – In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart 2020 gaat de zomertijd in. Om 2 uur ’s nachts moet de klok dan een uur vooruit worden gezet. Dus ook in Nieuwerkerk!
De wintertijd is de ‘echte’ tijd. De zomertijd is bedacht. De persoon die voorstelde om een zomertijd in te voeren was de Brit William Willet in 1907. Echter pas in de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd voor het eerst toegepast. In Nederland werd er daarna tot 1943 gebruik gemaakt. Pas decennia later, in 1977 om precies te zijn, werd de zomertijd wederom ingevoerd tot vandaag de dag.
De zomertijd werd bedacht om energie te besparen. In de zeventiger jaren was er een grote, wereldwijde oliecrisis. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het ’s avonds een uur langer licht. Zo kun je een uur langer gebruik maken van het daglicht en gebruik je minder energie.
De zomertijd duurt 7 maanden en eindigt in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober 2020! Dan is het tijd voor de wintertijd.
Tot slot een paar handige ezelsbruggetjes om de zomer- en wintertijd niet te verwarren:
- Voorjaar vooruit, najaar achteruit.
- winTERUG
- Weer achteruit (slechter) tijd achteruit. Weer vooruit (beter) tijd vooruit
- Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen
- Als er blaadjes aan de bomen groeien, komt er een uur ‘bij’. Als de blaadjes van de bomen vallen, ‘valt’ er een uur af.
- Winter korter, zomer langer