Watersnoodmonument te NieuwerkerkWatersnoodmonument te Nieuwerkerk

Onbekend slachtoffer Ramp ligt begraven onder monument in Nieuwerkerk

NIEUWERKERK – Het laatste graf van een onbekend slachtoffer van de Watersnoodramp ligt onder het Watersnoodmonument op de begraafplaats in Nieuwerkerk. Het gaat om een man, maakte een forensisch onderzoeker vanochtend bekend bij een lezing in het Watersnoodmuseum.

Lees verder op PZC.nl

 

Toevoeging redactie Gruttepikkers.nl:

Over het watersnoodmonument

Na de Watersnoodramp werd een landelijke actie opgezet, gecoördineerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarbij de getroffen Zeeuwse gemeenten werden geadopteerd door gemeenten elders uit het land. De adoptiegemeenten boden financiële en praktische steun. Ouwerkerk en Nieuwerkerk werden geadopteerd door de gemeente Enschede.

In 1956 bezocht de voltallige Enschedese gemeenteraad Ouwerkerk en Nieuwerkerk, waarbij kransen werden gelegd op de twee begraafplaatsen en enkele honderden grafstenen werden aangeboden voor de graven van de slachtoffers. In datzelfde jaar gaf Enschede de Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen de opdracht een monument te ontwerpen. Voor Nieuwerkerk maakte hij een geabstraheerde vogel met één vleugel, als symbool van het blijvende leven (bron: Wikipedia).