Chris Timmerman, voorzitter dorpsraad NieuwerkerkChris Timmerman, voorzitter dorpsraad Nieuwerkerk

‘Opdat het nooit vergeten mag worden’

NIEUWERKERK – Vorige week zaterdag organiseerde de dorpsraad Nieuwerkerk de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst van de Watersnoodramp 1953. Voorzitter Chris Timmerman sprak alle aanwezigen toe. Lees hier zijn volledige voordracht.

1 februari 1953

Letterlijk een dag om nooit meer te vergeten.

Een nacht en een dag…

De hevigheid van de storm overviel iedereen

En toen kwam het water.

Het overrompelde letterlijk.

Landerijen, boerderijen…

Ons eiland raakte overspoeld.

Ook de hoger gelegen plaatsen verdwenen onder het water.

Huizen, schuren andere gebouwen werden een prooi van de golven.

 

Watersnood

 

Zo ook NIEUWERKERK, dorp en omgeving werden overvallen door het water. Het water steeg veel sneller dan men dacht. Men dacht veilig te zijn op een bovenverdieping, een zolder. Soms was de waterstroom sterker dan het huis, en moest men alles doen om het vege lijf te redden. In veel gevallen lukte het allemaal niet. Daarom zijn we hier. Ter nagedachtenis aan die tientallen dorpsgenoten, die slachtoffer werden. Hun namen zijn hier rondom ons heen. Als overlevenden, hen die later geboren zijn en alle anderen die de slachtoffers willen gedenken staan wij hier. Verdriet, diep verdriet, van nabestaanden om hen die ze moeten missen. Nu na 67 jaar is het gemis niet minder…

Als we denken aan toen moeten we niet stil blijven staan bij het gemis en dankbaar zijn voor alle mensen die nog gered konden worden en die het overleefden. En hun redders, die risico’s namen om mensen op te halen van hun benarde posities. Oude mensen, jonge mensen, baby’s. Ook voor de andere hulpverlening in de vorm van opvang van evacués en materiële hulpverlening, uit binnen- en buitenland. Laten we ook dankbaar zijn voor de vele gedenkplaatsen, zoals die waar we nu staan.

Maar ook her en der in onze provincie en daarbuiten, plaatsen waar het jaar door een moment kan zijn stil te staan bij de Watersnoodramp. Om mensen van buiten het watersnoodgebied te laten weten wat hier toen gebeurd is. Opdat het nooit vergeten mag worden. Dit geeft eens te meer aan dat er altijd aandacht moet blijven voor goede zeeweringen en een waterhuishouding die op orde is. We horen van klimaatverandering en zeespiegelstijging, bedreigingen van de 21e eeuw. Fijn dat er in de loop van de jaren allerlei materialen en technieken kwamen en ontwikkeld werden om de zeeweringen op orde te krijgen en op orde te houden. Dat ze ook gebruikt en toegepast mogen worden en laten we hopen dat we bewaard mogen blijven voor een Watersnoodramp zoals in 1953 en dat het leed van toen toekomstige generaties bespaard mag blijven.

Chris Timmerman

Voorzitter Stichting Dorpsraad Nieuwerkerk e.o.

 

Bekijk het volledige fotoboek op Facebook-pagina van Gruttepikkers.nl