Zo2Z award 2018-2019 Zeeland - Jumbo SchotZo2Z award 2018-2019 Zeeland - Jumbo Schot

Rien Schot beste supermarktondernemer Zeeland

WOERDEN – Vandaag zijn de provinciewinnaars van de ZO²Z Award 2019-2020, de competitie waarin gestreden wordt om de titel beste zelfstandig supermarktondernemer van Nederland, bekendgemaakt. De competitie is een initiatief van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig detaillisten in food, non-food en fast moving consumer goods en franchisenemers. Met de competitie wil het Vakcentrum de meerwaarde van de zelfstandig ondernemer benadrukken. 

Provinciewinnaars

Provincie Ondernemer(s) Winkel Plaatsnaam
Friesland Gert en Mirjam Kuipers Albert Heijn Kuipers Franeker
Groningen Froukje Sloot Jumbo Froukje Sloot Stadskanaal
Drenthe René Kromkamp Jumbo René Kromkamp Coevorden
Overijssel Jan Grimberg Albert Heijn Grimberg Ootmarsum
Flevoland Arno en Elly Odink Jumbo Odink Emmeloord
Gelderland Giel Smits Plus Giel Smits Culemborg
Utrecht Arjan en Jolanda Konincks Albert Heijn Konincks Utrecht
Noord-Holland Cartouche Veenbrink Jumbo Veenbrink Amstelveen
Zuid-Holland Frans Versteeg Plus Versteeg Meerkerk)*
Zeeland Rien Schot Jumbo Schot Nieuwerkerk
Noord-Brabant Bart en Katja de Bresser Jumbo de Bresser Baarle Nassau
Limburg Jan Verbeeten, Jolien Verbeeten en Koen Verstegen Plus Verbeeten Tegelen

* Gemeentelijke herindeling doorkruist de competitie. Vanaf 1-1-2019 hoort Meerkerk tot de provincie Utrecht.

Zelfstandig ondernemers van meerwaarde

Een groot aantal vestigingen van de landelijk bekende supermarktketens wordt voor eigen rekening en risico, geëxploiteerd door zelfstandig ondernemers. Juist door die zelfstandigheid kunnen de ondernemers van die vestigingen vaak beter en sneller inspelen op lokale ontwikkelingen. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om een aangepast lokaal assortiment. Daarnaast zijn de zelfstandig supermarktondernemers vaak nauw betrokken bij de lokale gemeenschap.

Spannende eerste ronde met ruim 200 deelnemers

Tijdens de eerste ronde zijn alle deelnemers beoordeeld op vijf elementen, te weten: ondernemerschap, werkgeverschap, klantenbenadering, assortiment en innovatie. Dit jaar is er extra aandacht voor de ontwikkeling van het medewerkersteam en innovatie. De beoordeling ligt in handen van Panteia, een onafhankelijk onderzoeksbureau. Het bureau bracht in beeld hoe de ondernemers omgaan met het inspelen op trends, het personeelsbeleid, de toepassing van innovaties, het opnemen van lokale of biologische producten in het assortiment en de lokaal en maatschappelijk betrokken activiteiten zoals sponsoring. Ook de onderzoeken naar tevredenheid van klanten en medewerkers speelden deze ronde een grote rol. Op basis van een analyse van deze verschillende onderdelen zijn de provinciewinnaars bepaald.

Bekendmaking winnaar tijdens de Dag van het Vakcentrum, 14 mei 2019

In de volgende fase van de competitie worden alle provinciewinnaars bezocht door het onderzoeksbureau voor een nadere analyse. Aan de hand van de resultaten van deze bezoeken worden begin mei de drie finalisten van de competitie om de ZO²Z Award bekendgemaakt. Een top-jury bezoekt deze drie finalisten om te bepalen wie uiteindelijk op de Dag van het Vakcentrum de ZO2Z Award krijgt uitgereikt.