Onthulling bankje met gedenksteen U.N.A.straatOnthulling bankje met gedenksteen U.N.A.straat

Speech voorzitter Dorpsraad bij onthulling monument U.N.A.straat

NIEUWERKERK – Hieronder leest u de speech van Chris Timmerman (voorzitter Dorpsraad Nieuwerkerk) voorafgaand aan de onthulling van het monument in de U.N.A.straat afgelopen zaterdag.

Nieuwerkerk, zaterdag 22 juni 2019

Zaterdag 14 april 1956 nam Nieuwerkerk afscheid van de U.N.A.- vrijwilligers. Ongeveer twee jaar hadden deze vrijwilligers van de Wereldfederatie van United Nations Organisations gewerkt op Nieuwerkerk. De organisatie was verbonden met de Verenigde Naties. De verschillende groepen waren meestal ongeveer zes weken hier.

De U.N.A.- vrijwilligers hadden hun kamp in de oude kleuterschool op de Ring, midden in het dorp. Ze verrichtten allerlei werk in verband met de wederopbouw van Nieuwerkerk. De goede huizen werden ontdaan van modder, de beschadigde huizen werden gerepareerd. De bouwvallig geworden huizen werden gesloopt.  De U.N.A.-vrijwilligers, totaal zo’n 225, waren over het algemeen jong. Het waren mensen uit 20 landen, met allerlei achtergronden van studenten tot ambachtsmensen. Ze hebben ook een sportveld aangelegd en 500 bomen geplant.

Het laatste project van de U.N.A.-vrijwilligers was de bouw van 17 huisjes voor alleenstaande bejaarden. Bij het voornoemde afscheid werd een steen onthuld, die in het laatste huisje was gemetseld. Met de tekst:

“Oude mensen die verloren huis en haardstee door de ramp,

vinden hier een nieuwe woning, opgebouwd door ’t U.N.A.kamp.”

 

De huisjes van toen zijn inmiddels vervangen door uiterst moderne energie-neutrale woningen. De steen bleef gelukkig bewaard. De Dorpsraad wilde de steen graag voor het dorp behouden, om zo de herinnering aan de U.N.A.- vrijwilligers levendig te houden.

Zeeuwland wilde de steen graag beschikbaar stellen en dat gaf de mogelijkheid om daar iets mee te gaan doen. Het is een bank geworden, waar de steen in is verwerkt. De heer Hilleman wil ik graag vragen de bank met mij te onthullen, waarna u kennis kunt nemen van het resultaat. Het is fijn, dat door dit monument de vrijwilligers die meehielpen met de wederopbouw van Nieuwerkerk niet vergeten worden.

 

Chris Timmerman

voorzitter Dorpsraad Nieuwerkerk