Veiligheidscampagne Provincie Zeeland: ‘Wat doe jij als er een voorrangsvoertuig aan komt?’

In het verkeer kunt u plots verrast worden door een hulpdienst met zwaailicht en sirene die met hoge snelheid nadert. Uit onderzoek blijkt dat veel weggebruikers niet weten hoe ze moeten handelen. Met gevaarlijke situaties en soms aanrijdingen als gevolg. Hoe kunt u de hulpdiensten en andere weggebruikers zo veilig mogelijk helpen?

Wij zetten de belangrijkste do’s en dont’s voor u op een rij:

 • Blijf kalm en rustig
  Als u een hulpdienst opmerkt blijf dan de weg met de toegestane snelheid vervolgen, totdat u op een veilige manier ruimte kunt maken. Geef richting aan als u ruimte maakt.
 • Rijd zoveel mogelijk rechts
  Nadert de hulpdienst u van achter, houd uw snelheid vast en blijf dan zoveel mogelijk rechts rijden. Zo kan de hulpdienst u veilig passeren. Let op; er kunnen meerdere hulpdiensten achter elkaar rijden.
 • Laat een rijstrook vrij
  Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.
 • Blijf de rotonde volgen
  Als een hulpdienst achter u rijdt en u nadert een rotonde, blijf de rotonde volgen totdat de hulpdienst een afslag heeft genomen. Vervolg daarna veilig uw weg.
 • Maak ruimte bij een verkeerslicht
  Nadert u of staat u voor een rood verkeerslicht, wacht dan tot het verkeerslicht groen is. Houd u aan de verkeersregels. De hulpdiensten zoeken hun eigen weg.

U kunt alle tips gemakkelijk terugkijken op onderstaande film. Ook kunt u een flyer downloaden.

Wat u vooral NIET moet doen als een hulpdienst u nadert:

 • In paniek raken
  Chauffeurs van voorrangsvoertuigen zijn getraind om door het verkeer heen te manoeuvreren. Dat lukt het best wanneer u normaal rijgedrag laat zien.
 • Breng uzelf of anderen niet in gevaar bij uitwijken.
  Als u uitwijkt naar de berm of plots van rijstrook wisselt ontstaan er gevaarlijke situaties. Blijf op de weg en geef richting aan voordat u van rijstrook wisselt.
 • Plotseling remmen
  Een plotselinge rem-actie is gevaarlijk wanneer een hulpdienst met grote snelheid nadert. Ook veroorzaakt dit een schrikreactie bij andere weggebruikers
 • Overtreed geen verkeersregels
  Rijd dus niet door een rood verkeerslicht een kruispunt op. Door het overtreden van de verkeersregels brengt u uzelf en anderen onnodig in gevaar. En u riskeert een verkeersboete.
 • Ga niet te dicht achter uw voorganger stilstaan.
  Staat u stil, zorg dan dat u de achterbanden van uw voorganger nog kunt zien. Zo blijft er ruimte om te manoeuvreren om hulpdiensten voor te laten gaan.

Maak het hulpdiensten makkelijker
Met kleine aanpassingen kunnen we het de hulpdiensten een stuk makkelijker maken in het verkeer. Deze campagne is een samenwerking van het ROVZZeeland Veilig en ZLM Verzekeringen